English

Yhteystiedot

Aukioloajat 

Yrityspalvelut:
 Talviaika
 Kesäjuhlat
 Kokouspalvelut
 Juhlat omilla juomilla
 Syysjuhlat
 Pikkujoulut
 Joululounaat
 Ohjelmapalvelut
 Kattosauna
Yksityiset:
 Hääjuhlat
 Merkkipäivät
 Muistotilaisuudet
 Äitienpäivälounas

Tilojen esittely:
 Juhlakerros
 Baari
 Toinen kerros
 Viljamakasiini
 Puistopihat
 Kattosauna

Matkailijapalvelut

Juomat
Ruokalistat
Ajo-ohjeet ja
liikenneyhteydet

Usein kysyttyä
Toimitusehdot
Kartanon historia

Työharjoitteluun

Savustimet
Takaisin Etusivulle

Söderkullan kartano - iso osa Itä-Uudenmaan historiaa

kartanon kuva

Söderkullan kartanolla on yli 400 vuotta pitkä historia. Kustaa Vaasa perusti 1500-luvun puolivälissä nk. Kuninkaankartanoita ja latokartanoita. Kussakin pitäjässä oli määrä olla voudin hallinnoima tila, jonka tehtävänä oli varustaa kruunun sotaväelle ruokaa, hevosia ja muita tarvikkeita. Tilojen tuli myös toimia niiden tuotteiden varastopaikkoina, joita tuon ajan verotusjärjestelmä edellytti talonpoikien luovuttavan. Yksi tiloista oli luultavasti se, jonka nimi jo 1400-luvulla oli Söderkulla (Swndherkulle, 1494).

Söderkullan kartanon on perustanut Ekelöfin suku n. vuonna 1563.Norrkullan Hans Erikinpoika omisti kolmea Söderkullan kartanoon kuuluvaa tilaa joista sittemmin tuli Söderkullan säterin perusta. Hans Erikinpoika aateloitiin 1558 ja hän otti nimekseen Ekelöf. Ekelöfin suku omisti Söderkullan säterin 1700-luvun alkuun saakka. Viimeinen Ekelöf, joka omisti Söderkullan , oli kornetti Klas Ekelöf, joka velkaannuttuaan joutui luopumaan Söderkullasta, ja se siirtyi vuonna 1700 valtaneuvos Lorentz Creutzin haltuun.

Söderkullan nykyinen kartanorakennus valmistui vuonna 1908 arkkitehti Karl Lindahlin suunnittelemana. Se edustaa jugend-tyyliä. Kartanon alueella on ollut monia rakennuksia. Tilalla oli mylly jo 1700-luvulla, koska alueella sijainnut tiilitehdas toimi vesivoimalla. Kartanon yhteydestä löytyi myös paja, hirsinen talli, riihi, puimahuone sekä kanala.

Tilanomistaja Hjalmar Lagerlund myi vuonna 1906 kartanon osakeyhtiölle, joka perustettiin yksinomaan ylläpitämään maanviljelyskoulua. Oy Söderkullan kartano ja verstaat yhtiö piti yllä raamisahaa kanttaus- ja höyläyslitoksineen, myllyä, turvepehkutehdasta, pajaa, mekaanista työpajaa, puusepänverstasta ja tiilitehdasta.

Vuonna 1908 Söderkullan kartanossa aloitti toimintansa metsänvartijakoulu.

Söderkullan kartano sijaitsee kauniin kukkulan etelärinteellä puistikon keskellä. Suunnilleen samalla paikalla sijaitsi aikoinaan Söderkullan vanhin tunnettu päärakennus. Se oli kaksikerroksinen puutalo, joka tuhoutui tulipalossa 1800-luvun puolivälissä. Nykyisen päärakennuksen suunnitteli arkkitehti Karl Lindahl vuonna 1907.

Kartanorakennusta ympäröivä hehtaarin suuruinen tonttikukkula on muodostettu puistoksi. Tällä alueella on vain muutama rakennus kartanon aikaisempien omistajien ajoilta. Vanhin ja arvokkain näistä on päärakennuksen lounaispuolella olevalla rinteellä sijaitseva viljamakasiini. Se edustaa uusgoottilaista tyyliä ja on rakennettu 1800-luvulla.

1950-luvulta lähtien kartano on ollut Sipoon kunnan omistuksesta.

Vuodesta 2006 kartanon ravintolatoiminnasta on vastannut Bouchon Oy.

Talon vivahteikkaaseen historiaan pääset sukeltamaan sisään ohjelmapalveluiden Apteekkarin arvoituksessa. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua kartanon upeisiin sisätiloihin ruokailun yhteydessä vappubrunssilla, äitienpäivänä ja ja joululounaalla.

Juhlia suunnitteleville järjestämme omat esittelyt erikseen sovittavana ajankohtana.

Vanhan viljamakasiinin terassi palvelee kesällä 2009

Söderkullan kartanon vanha myllyltä kerättiin vuosisadan vaihteessa isoja rapusaaliita. Tämän päivän saksiniekkoihin pääset tutustumaan rapujuhlissa Söderkullan kartanossa.

kartanon kuva Kartanon päärakennuksen rakennuspiirrustus vuodelta 1907

"Uusin" kartanomme löytyy Järvenpäästä, tervetuloa!